Kelly-kriteriet

Kelly-kriteriet er en matematisk formel udviklet af matematikeren John Larry Kelly. Bruger du den under de rigtige omstændigheder, kan du maksimere dine gevinster og reducere din risiko for at tabe alle dine penge. Formlen anvendes både til betting og investering. Inden for sidstnævnte er bl.a. finansmanden Warren Buffet kendt for at bruge formlen til at sikre, at han altid investerer korrekt. Læs med her, og find ud af, hvad Kelly-kriteriet kan gøre for dine gevinstchancer. 

Ville det ikke være fantastisk, hvis du kunne regne ud, hvor meget du skal satse på hver enkelt kamp. Samt reducere risikoen for at tabe for mange penge på et enkelt bet.

Det er præcis, hvad den særlige matematiske formel, som er kendt som Kelly-kriteriet, kan give dig. Men kun, hvis du bruger den under de rigtige omstændigheder.

Hvad er Kelly-Kriteriet?

Hvad er Kelly-kriteriet?

Formlen bag Kelly-kriteriet blev udviklet af matematikeren John Larry Kelly tilbage i 1956 i et forsøg på at give finansfolk bedre forudsætninger for at beregne, hvor meget de burde investere i en given aktie. 

Formlen vandt dog også hurtigt udbredelse blandt gamblere, fordi den også kunne bruges til at beslutte, hvor stort et sats, det er klogt at foretage på en bestemt kamp.

Du skal dog være ret påpasselig med, hvor meget du stoler på formlen. For den er kun anvendelig, hvis du er sikker på, at der er en reel værdi i det væddemål eller den investering, du foretager. Altså, hvis du er sikker på, at du har større mulighed for at vinde end at tabe.

Spil aldrig mere end differencen

Formlen anvender en simpel antagelse om, at du aldrig bør satse en større andel af din bettingkonto, end forskellen mellem chancen for at vinde og risikoen for at tabe.

Lad os sige, at der er 55 % sandsynlighed for, at det hold du satser på, vinder, og 45 % risiko for at du taber. Så bør du samlet set ikke satse mere end 55-45 = 10 % af din samlede kapital på kampen. 

Er oddsene omvendt, så der er størst sandsynlighed for, at det hold du spiller på, vil tabe, må du aldrig bruge Kelly-kriteriet. For som tidligere nævnt skal der være størst chance for en reel gevinst, hvis du skal kunne stole på formlen.

Hvordan ser formlen for Kelly-kriteriet ud?

Selve formlen består af disse tre parametre:

O = Bookmakerens odds 

G = Den procentvise sandsynlighed for gevinst

K = Størrelsen på satsningen i procent af din bettingkonto

Selve formlen ser sådan her ud:

K = (((O * G)-1)/(O-1))*100

Så lad hvis vi bruger sandsynlighederne fra før med en gevinstchance på 55 % og antager, at bookmakerens odds på udfaldet er 2,10, giver det:

K = (((2,10 * 0,55)-1)/(2,10-1))*100 = 14,09

Altså bør du maksimalt satse 14 % af dit indestående på bettingkontoen på det pågældende udfald af den pågældende kamp.

Men…

Der er dog en del usikkerhed forbundet med at brug formlen:

1: Du skal kunne vurdere sandsynligheden som en nøjagtig procentsats

2: Du kan ikke bruge formlen på flere kampe på en gang – så risikerer du at gå fallit eller satse over evne

3: Ser et bet for sikkert ud, risikerer du at miste en stor del af din konto, hvis du alligevel ikke vinder

Så vær forsigtig, og fuldstændig overbevist om, at der er størst chance for at vinde dit bet, inden du følger anvisningerne fra Kellys kriterie.