Guide til odds: Hvordan du spiller – og vinder

oddsVil du gerne lære at oddse? Principperne bag at oddse tager ikke mange minutter at tillære sig. Det tager derimod mange år at tilegne sig viden omkring odds og betting for at tjene gode penge på det. De fleste er dog fra tid til anden heldige – også selvom de hverken ved alt om fodbold eller basket.

I artiklen her kan du læse alt om odds og betting. Du får en forklaring på, hvad det betyder, hvordan man gør, og hvordan man sikrer sig at spille på mere sikre odds i form af betvalues, men også hvordan der kan tages chancer, der potentielt kan give den helt store gevinst.

Hvad betyder det at oddse?

Oprindeligt var dét at oddse – også kaldet betting – at spille på udfaldet af en given sportskamp. Stort set alle typer af sport er repræsenteret i betting; lige fra fodbold og håndbold til kampsport, basket, tennis, badminton og volleyball.

Med tiden er det også blevet muligt at oddse på mange andre ting som for eksempel vejret, tv-serier og Dronningens nytårstale. Betting er altså ikke længere forbeholdt de sportsinteresserede.

Når du oddser, spiller du penge på det udfald, du tror, kampen – eller underholdningen – giver. Du kan selv bestemme, hvor mange penge du spiller, og du kan vælge at spille mere eller mindre detaljeret på ét udfald eller at kombinere flere kampe for en potentiel højere gevinst.

Ved hver kamp er der lavet et odds. Det er bookmakerne for de enkelte spillesider, der står for at lave disse odds. Oddsene viser, hvor mange gange du vinder dine penge igen.

Hvordan oddser man?

Hvis du gerne vil igang med at oddse, skal du først og fremmest oprette dig hos en bookmaker, altså en online spilleside. Her opretter du en bruger, og du giver adgang til dit betalingskort, så du kan indbetale penge, som du kan bruge til dine odds. Længere nede ad siden får du hjælp til at vælge den helt rigtige bookmaker.

Når du er oprettet, er du i princippet klar til at oddse. Nu skal du vælge den sportsgren og kamp, du gerne vil oddse på. Typisk vil dit odds poppe op i højre side af skærmen, når du har valgt det på siden. Herefter indtaster du det beløb, du gerne vil spille for og bekræfter slutteligt købet – og så har du spillet på kampen!

Som nybegynder kan det være svært at gennemskue, hvad du skal spille på. Du kan derfor få inspiration via vores odds forslag.

Går du efter den helt store gevinst, kan du lave en multikupon. En multikupon betyder, at du spiller på flere forskellige kampe på samme odds – og at du kun vinder, hvis alle odds er rigtige. Til gengæld vinder du væsentligt mere.

Chancen for at vinde mindskes betydeligt ved at spille på multikuponer. Det kan derfor typisk bedre betale sig at spille på singlekuponer og vinde mindre beløb oftere.

Hvad betyder odds tallet?

Ved hver kamp er der opgivet odds for de forskellige resultater. Tallet afspejler, hvor mange gange du vinder dit spillede beløb igen, hvis du har ret i resultatet. Hvordan, oddsene er opgivet, afhænger af det, du oddser på. Der er forskel på sport og underholdning. Ved sport er der typisk opgivet 3 overordnede odds:

  • Odds for at hjemmeholdet vinder
  • Odds for en uafgjort kamp
  • Odds for at udeholdet vinder

Eksempel

Brøndby og FCK skal spille fodboldkamp på Brøndby Stadion. Bookmakeren har sat odds 2,70 for at Brøndby vinder, odds 3,50 for at FCK vinder, og odds 3,00 for en uafgjort kamp.

For nemhed skyld spiller du 100 kr. Spiller du på en sejr til Brøndby, får dine penge 2,70 gange igen. Det vil sige, at du får udbetalt 270 kr. og har et overskud på 170 kr.

Spiller du på en sejr til FCK, får du dine penge 3,50 gange igen. Det vil sige, at du får udbetalt 350 kr. og har et overskud på 250 kr.

Spiller du på en uafgjort kamp, får du dine penge 3,00 gange igen. Det vil sige, at du får udbetalt 300 kr. og har et overskud på 200 kr.

Hvordan sættes odds?

Det er bookmakere, der sætter odds på de forskellige kampe. Det er altså professionelle, der ved, hvad de taler om, der vælger de odds, du kan spille på. Gennemsnitligt set er oddsene retvisende, men indimellem overrasker et hold eller en spiller, og bookmakerne tager fejl.

Der ligger helt basal statistik og matematik bag beregningerne. Statistikkerne handler om tidligere kampe, og hvordan holdene generelt klarer sig. Matematikken omhandler at fordele odds på de forskellige resultater, så de i alt giver 100% minus bookmakerens cut. I alt vil odds give cirka 90%, afhængigt af bookmakeren.

Hvordan finder man gode odds?

Det handler altså i bund og grund om at finde de gode odds. De odds, som bookmakeren har sat for højt i forhold til din vurdering af kampens udfald. Den type odds hedder betvalues – også kaldet valuebets.

Betvalues er en måde at sammenholde bookmakerens odds med din personlige chancevurdering. Hvis resultatet giver over 100, er der tale om et betvalue, og så er oddset så godt, at du bør spille på det.

Betvalues kan nemt udregnes via vores betvalue beregner, men du kan også lave udregningen manuelt ved at gange din chancevurdering med bookmakerens odds.

Eksempel

Bookmakeren har lavet odds 2,10 på, at Brøndby vinder hjemmekampen. Din chancevurdering af kampen er 70%.

70% x 2,10 =147

Da resultatet er over 100, bør du spille på kampen.

Det er vigtigt, at alle udfald på kampen (1, X og 2) giver 100% tilsammen, hvis du udregner forskellige udfald af kampen.

Kan man tjene penge på at oddse?

Du kan potentielt tjene mange penge på at oddse. Men du kan også tabe mange penge. Det handler om at oddse efter både odds og personlig overbevisning, hvis du gerne vil tjene sikre penge.

Nogle få tjener sporadisk store beløb på multikuponer eller heldige odds. Dog er den største indtjening på langt sigt at spille på relativt sikre kampe og tjene mindre beløb pr. odds – til fordel for risikospredning.

Det siger desuden sig selv, at hvis du spiller for 100 kr. på odds 1,70, kan du kun tjene 70 kr. på den kamp. Der skal altså rigtig mange odds af den kaliber til, før du tjener gode penge.

Historien er dog en helt anden, hvis du spiller 500 eller 1.000 kr. på en kamp til odds 1,70.

Kan man oddse sikkert?

At spille penge er aldrig sikkert. Du kan spille på mere sikre odds og kampe, så du kan minimere din risiko for at tabe, men du kan aldrig spille 100% sikkert.

Når du oddser, skal du altid være indforstået med risikoen for at tabe penge. Lige meget, hvor sikkert et odds virker, er der altid en reel chance for et andet udfald.

Spiller du 1.000 kr. på en kamp med odds 1,20, kan du i princippet føle dig ret sikker på at vinde, men du kan statistisk set også tabe 1.000 kr., hvis kampen ender anderledes ud, end statistikker og bookmakere har forudset.

Gode råd til odds

Når du skal oddse, handler det om sund fornuft. Det handler også om at vide, at du nogle gange vil vinde, og andre gange vil tabe. Måske spiller du for underholdningens skyld, eller fordi du gerne vil støtte op om dit hjemmehold. Måske spiller du, fordi det giver et adrenalinsus at sætte penge på højkant, og måske spiller du i håbet om at tjene lidt ekstra.

Uanset årsagen til, at du spiller, bør du aldrig spille for mere, end du har råd til – og råd til at undvære. Der findes ikke sikre spil, og odds er ikke en god måde at forsøge at strække pengene til resten af måneden, da du risikerer at miste de sidste penge, du har. Det skal være sjovt at oddse, men ikke nødvendigt.

Gode råd når du oddser:

  • Spil aldrig for mere, end du har råd til at tabe
  • Spil for underholdningens skyld, ikke for nødvendigheden af at tjene penge
  • Vælg en anerkendt spilleside med dansk licens
  • Overvej at spille efter principperne for betvalue
  • Spred dine chancer ved at spille mindre beløb på flere forskellige kampe

Udenlandske odds

De odds eksempler, der er angivet, er europæiske odds. De er ret nemme at gennemskue, fordi de afspejler, hvor mange gange, du får dit indbetalte beløb igen. Er odds på 2,50, får du dit oddsede beløb 2,50 gange igen. Et spil på 100 kr. giver dermed 250 kr. udbetalt.

I andre steder i verden, udregnes odds på en anden måde. Det er naturligvis værd at kende til de udenlandske odds, hvis du vil spille via udenlandske spillesider.

De mest almindelige udenlandske odds at benytte – udover de europæiske med decimaltal, som vi bruger i Danmark – er de engelske odds og de amerikanske odds.

Engelske odds

Engelske odds omtales også som fraktionelle odds. Oddset fortæller om størrelsen på nettogevinsten. Den er f.eks. opgivet som værende 4/1, hvilket vil sige, at hvis du satser 1 enhed på f.eks. 100 kr., vinder du 4 enheder ekstra, altså 400 kr., så du i alt får udbetalt 500 kr.

Skal man omregne engelske odds til europæiske, kan man gøre det som ved en brøk. Har du f.eks. odds 9/12, kan du dividere 9 med 12 = 0,75, hvilket er nettogevinsten. Dertil ligger du den enhed, du har indbetalt: 1 + 0,75 = odds 1,75.

Amerikanske odds

Amerikanske odds opgives i enten minus eller plus. Minus viser det beløb, du skal satse, for at vinde 100 enheder. Plus viser, hvor meget du får i nettogevinst, hvis du satser 100 enheder.

-140 giver odds 1,71 i europæiske odds

-160 giver odds 1,63 i europæiske odds

+140 giver odds 2,40 i europæiske odds

+160 giver odds 2,60 i europæiske odds

Skal man betale skat af odds gevinster?

Udover det sjove i at oddse, er det også en potentiel økonomisk gevinst, der motiverer mange til at spille. Men skal du betale skat af det, du vinder?

Svaret er lidt tvedelt. For som udgangspunkt er gevinster 100% skattefrie. Det kræver dog, at du vælger en spilleside, der er godkendt af Spillemyndigheden og dermed har dansk licens.

Spiller du på en ikke-godkendt spilleside eller en udenlandsk spilleside med en udenlandsk licens, skal du derimod betale skat af din gevinst. Det vil sige, at du kun får udbetalt cirka 60% af gevinsten.

Udover skattedelen kan det også være utroligt bøvlet at få indsat gevinsten på en dansk bankkonto, hvis den kommer fra en spilleside uden dansk licens. Derfor bør du som udgangspunkt altid vælge en spilleside med dansk licens.

Alle spillesider, der er nævnt på Bookmakere.dk er naturligvis godkendt af Spillemyndigheden og har dermed dansk licens.

Online odds hjemmesider

Noget af det helt centrale, når du skal i gang med at oddse, er at tilmelde dig en online spilleside. Der er efterhånden rigtig mange om buddet, og der er fordele og ulemper ved alle de forskellige sider.

Nogle af de mest populære online odds hjemmesider er følgende:

Valg af spilleside

Når du skal vælge den spilleside, som du vil oprette dig som bruger på, bør du først og fremmest sikre dig, at de har en dansk licens. Det kan du gøre ved at kigge efter Spillemyndighedens logo. Logoet forestiller en krone, hvor teksten “Tilladelse fra Spillemyndigheden” står omkring.

At vælge en spilleside med dansk licens betyder, at der er tale om en lovlig side. For at udbyde sig som bookmaker i Danmark skal man nemlig have tilladelse og føres kontrol med af Spillemyndigheden. Det er altså din sikkerhed, for at der er tale om en troværdig side, hvor du ikke bliver snydt.

Derefter kan du se på de nogle af de fordele, de forskellige spillesider tilbyder, f.eks. i form af velkomstbonus. Det er ikke unormalt, at du får indsat et vist beløb i startbonus, og det er naturligvis rart med 500 kr. eller 1.000 kr. at spille gratis for.

Typisk er din startbonus indsat på din konto i bets. Det vil sige, at du altså ikke bare kan oprette dig og få udbetalt pengene. Til gengæld kan du sagtens spille for dine free bets og få vinderbeløbet udbetalt efterfølgende.

At vælge en spilleside med en gratis startpulje er en god måde at afprøve betting sider uden at investere en masse penge. Nogle sider har krav om, at du selv indsætter en sum penge, f.eks. 150 eller 200 kr., for at du kan få din velkomstbonus.

Når du skal vælge bettingside, skal du desuden være opmærksom på, at det ikke er alle sider, der tilbyder odds på alle sportsgrene og kampe. Nogle sider kan have specialiseret sig i visse sportsgrene, mens andre er mere allround. Inden du opretter dig, skal du altså sikre dig, at siden tilbyder odds på dét, der interesserer dig.

Odds på udenlandske sider

Det kan være fristende at spille på udenlandske sider. I nogle tilfælde er det billigere, i nogle tilfælde er oddsene bedre, og i nogle tilfælde er der kampe at finde, som ikke tilbydes på danske sider.

Der er dog den store ulempe, at spillesider uden dansk licens – hvilket udenlandske sider naturligvis ikke har – kræver betaling af dansk skat ved udbetaling af gevinster. Det vil sige, at når du vinder og skal have udbetalt vinderbeløbet, bliver du beskattet med cirka 40%.

Spillesider med dansk licens er 100% skattefrie. Det vil sige, at du ikke bliver beskattet af de beløb, du vinder. Der er altså tale om en skattefri gevinst.

De udenlandske sider kan dermed i første omgang virke billigere og bedre i nogle tilfælde, men ofte vil det i sidste ende betyde en væsentligt lavere udbetaling.

Hvad er live betting?

Normalt skal du spille på en kamp, førend den går i gang. Oddsene lukker dermed ved kampstart – og i nogle tilfælde før. Flere og flere spillesider er dog begyndt at tilbyde live betting. Det betyder, at du kan oddse på en kamp, der allerede i gang.

Live betting er en helt ny dimension til dét at oddse. Oddsene ændrer sig nemlig undervejs i kampen, og det giver spænding helt til sidste øjeblik. Det giver også mulighed for at ændre kurs undervejs i kampen og lave nye bets på et andet resultat, hvis kampen tager en anden drejning end forventet.

Hvis du endnu ikke har prøvet at sidde med en flok venner og lave live bets på en fodboldkamp, mens I ser den, skal du gøre dig selv den tjeneste at stable det på benene hurtigst muligt! Det bidrager til en kampstemning ud over det sædvanlige, når der ikke kun er æren på spil, men også kolde kontanter.

Hvad er cash out?

Live betting er én af de nyere muligheder indenfor online betting. Cash out er en anden – og måske endnu mere genial – mulighed. Du kender formentlig følelsen af at have spillet på en kamp, der i første halvleg går i din retning. Men i anden halvleg går det pludselig den anden vej, og det bet, der før havde virket så sikkert, ser nu ud til at gå i vasken.

Førhen var det anledning til en masse bandeord og riven i håret. Men med cash out kan du vælge at afslutte dit bet før tid. Du sælger simpelthen din kupon til bookmakeren for en pris, der afhænger af det, du har spillet på – og så får du på den måde udbetalt en del af dit odds, selvom kampen ikke er slut.

Du kan selvfølgelig være uheldig, at kampen alligevel vender igen og ender ud til det, der oprindeligt var din fordel, og så har du spildt nogle af de penge, du kunne have vundet. Men hvis din nye vurdering af kampen holder stik, og modstanderholdet vinder, har du fået udbetalt en del af den gevinst, der ellers var gået tabt.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle spillesider, der tilbyder cash out. Ønsker du dén funktion, skal du udvælge en side, der tilbyder det.

Kan man leve af at oddse?

Lyder odds som noget for dig – eller er du allerede i fuld gang? Uanset, har du måske overvejet, om odds kan blive din levevej; eller som minimum en betydelig ekstra indtjening.

Måske har du en rigtig god tilbagebetalingsprocent og har haft det længe, måske du har været ekstra heldig. Betting går op og ned, og alle vil opleve både gode og dårlige stimer. At du lige nu oplever en god stime er altså ikke ensbetydende med, at den vil fortsætte for evigt.

Der findes meget få mennesker i verden, der lever af at oddse. Det skyldes særligt, at langt de fleste danske bookmakere – altså spillesider – har begrænsninger. Det vil sige, at hvis du vinder lidt for meget lidt for længe, vil der komme en særlig begrænsning på, hvad du kan indbetale på et odds.

Pludselig kan du måske kun indbetale 20 kr. pr. bet, og så kan det altså være rigtig svært at tjene penge – også selvom du vinder.

Du kan naturligvis sprede dine muligheder en del ved at tilmelde dig hos flere forskellige spillesider. Det er dog stadig de færreste, der kan leve af at oddse, og dem, der kan, har mangeårig erfaring og bruger lang tid på det. Det er dermed ikke bare lette penge.

Gode råd til at undgå odds begrænsninger

Hvis du spiller meget, kan det være utroligt irriterende pludselig at møde personlige begrænsninger for indbetalinger på odds. Det sker typisk, hvis du har vundet meget over en længere periode.

Her får du 3 gode råd til at undgå odds begrænsninger – også kaldet odds limits:

  • Spil fortrinsvis på store ligaer
  • Suppler med et par multikuponer
  • Spil tættere på kampstart

I bund og grund handler det om ikke at virke som en alt for skarp spiller over for bookmakeren. Det gælder især, når din profil er ny, og i endnu højere grad, mens du bruger af din velkomstbonus.